Ziti: Verdas beste lasagne

Mat-7095Mat-7101

Kanskje hugsar du når Tony Soprano kom heim seint og gjekk rett i kjøleskapet og fant fram ei skål med gratinert pasta? Det var Carmela sin ziti; ein gratinert pastarett med sterke italienske pølser. Fleire har forsøkt å nitidig plukke oppskrifta utifrå kva Carmela fortel om retten i serien, og kanskje finn du ei tradisjonstro oppskrift på nettet. Dette er er ikkje ei tradisjonstro oppskrift, men derimot ein spansk-italiensk-norsk bastard. Ziti er ikkje å oppdrive i Norge, og er blitt erstatta av lasagneplater. Eg har beholdt Carmela sine triks med sterke pølser, kvitsaus med mjukost og eit lag med basilikum, men det er norsk smøreost i staden for Ricotta og det er spansk chorizo. Det er uansett verdas beste lasagne og han går under namnet Ziti heime hos oss.

Til slutt: Takk til Steffen, Tale og Håvard som lagde dei første versjonane av retten!

Ingrediensar
0,5 lauk
0,5 dl olivenolje
2 fedd kvitlauk
1 boks hakka tomatar
1 grønnsaksbuljongterning
1 ss tørka oregano
1 ss tørka basilikum
0,5 dl raudvin
0,5 dl konsentrert blåbærsaft
2,5 ss søt chilisaus
pastaplater
1 plante basilikum
250 g sterk steikechorizo
1 boks lettrømme
250 g naturell smøreost (som f.eks. TINE Naturell eller Philadelfia) eller ein boks Ricotta
250 g raspa ost (f.eks. Norvegia)
salt og pepper

Slik gjer du
1. Ha olivenolja i ei gryte og vent til den er varm. Ha i finhakka lauk og fres den til den blir blank og mjuk. Ha så i finhakka kvitlauk og la den frese med i 30 sekund.
2. Ha i hakka tomatar, dei tørka kryddera, buljongterning, raudvin, blåbærsaft og søt chillisaus. La koke i minimum 30 miniutt, gjerne opp mot ein time.
3. Medan sausen kokar skjer du chorizoen opp i små bitar og steiker dei godt.
4. Smelt smøreosten på låg varme (dette treng du ikkje gjere om du brukar ricotta). Når den er fin og glatt blandar du den med rømmen.
5. Ta av alle blada av basilikumplanta.
6. Ha den stekte chorizoen i tomatsausen, med fett og alt. Smak til med salt og pepper. Sausen skal vere søtlig og litt sterk.
7. Smør ei ildfast form med olivenolje og legg lagvis med pastaplater, kvit og raud saus. Etter eit par lag, legg eit lag med fersk basilikum før du fortset med pastaplater og dei kvite og raude laga.
8. Topp med riven ost.
9. Steik i ca 20 minutt til osten byrja å bli gylden og pastaen er mør.
10. La den kvile i ca 10 minutt og server med salat og loff med kvitløsksmør.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>